Wat doet een groothandel?
Groothandelaar
De term 'groothandel' is bij niemand onbekend. Maar er komt meer bij kijken dan alleen het kopen en verkopen van goederen. De groothandel is bijvoorbeeld een belangrijke schakel in de detailhandel. En de ene groothandel is de andere niet. In dit blog lees je alles over het bijzondere beroep van groothandelaar.
De definitie
Wie in de Dikke Van Dale de term 'groothandel' opzoekt, krijgt de volgende definitie:
Groothandel – zelfstandig naamwoord uitspraak: groot-han-del. 1. handel waarbij grote partijen goederen die zijn aangekocht bij producenten en importeurs in kleinere hoeveelheden en aantallen worden verdeeld en doorverkocht aan kleinhandelaren en grootverbruikers.
Deze definitie maakt duidelijk dat een groothandel nooit alleen werkt. Alles draait om opkopen, doorverkopen, en het opbouwen en onderhouden van een netwerk.
Kleinhandel
Om te begrijpen wat 'groothandel' precies inhoudt is het belangrijk om te weten wat ertegenover staat: de kleinhandel. Dit is een ander woord voor 'detailhandel'. Dit slaat op de directe verkoop van goederen aan consumenten. Denk hierbij aan winkeliers met een fysieke winkel, zoals kledingzaken en supermarkten. Maar de laatste jaren verplaatst de verkoop van goederen zich steeds meer van het winkelpand naar het internet. Ook dit is detailhandel: online winkels, zoals webshops, vallen ook onder 'kleinhandelaren'.
De groothandel
Maar zonder groothandelaren geen kleinhandelaren. De detailhandel koopt de goederen namelijk in bij een groothandel. In de meeste gevallen worden de producten in grote hoeveelheden gekocht van de groothandelaar. Hierdoor profiteert de detailhandelaar van een lagere prijs dan wanneer er losse artikelen worden gekocht. Groothandelaren kopen op hun beurt óók goederen in. Vaak is een groothandelaar gespecialiseerd in een bepaald product of een bepaald gebied. Waar de ene groothandelaar gespecialiseerd is in klusmaterialen, biedt de andere groothandelaar enkel kerstdecoratie aan. Maar er zijn ook groothandelaren die praktisch alles aanbieden. Ook de doelgroep verschilt: sommige groothandels verkopen aan één type bedrijf, terwijl andere hun artikelen voor iedereen beschikbaar stellen.
Van fabrikant tot wederverkoper
Maar waar komen de goederen uit de groothandel dan vandaan? Ook dit verschilt per ondernemer. Vaak kopen groothandels hun producten rechtstreeks bij de fabrikant. Wanneer er grote partijen worden gekocht, krijgt de groothandel flinke kortingen. Maar groothandels kunnen ook kopen bij een wederverkoper. Het kan hierbij om van alles gaan, van overtollige voorraden, restanten en mixpartijen tot producten met oude verpakkingen, korte datum artikelen en oude collecties.
Succesvol
Iedereen kan partijen kopen en verkopen. Maar niet iedereen is een goede groothandelaar. De sleutel tot een succesvolle groothandel is het netwerk. Partijgroothandel.nl is bijvoorbeeld onderscheidend in het feit dat die internationaal actief is. Via het uitgebreide netwerk verkoopt Partijgroothandel.nl restpartijen aan andere ondernemers binnen óf buiten het marktgebied.